5 Moments of Need in de zorgToepassen van 5 Moments of Need in de zorg

In Nederland zijn veel ziekenhuizen aan de slag met het innoveren van de opleidingsvisie en -aanpak, waarbij met name de invoering van “leren op de werkplek” en de daarvoor benodigde technologieen centraal staan.

In de meeste gevallen is elk ziekenhuis opnieuw het wiel aan het uitvinden, waarbij er nog maar zeer beperkt wordt samengewerkt. De eerste initiatieven tot samenwerking worden nu gestart.

Een goede reden om deze website, werkplekeren voor de zorg, op te richten en een langdurige samenwerking op te zetten.

Er is nu sprake van een situatie, waarbij elk ziekenhuis separaat onderhandelt en inkoopt bij een kleine groep leveranciers, zonder dat hier inkoopvoordelen worden gerealiseerd. Initiatiefnemers vinden dat er niet of nauwelijk wordt samengewerkt op het terrein van delen van ontwikkelde werkplekleeroplossingen en -content en willen hier graag verandering in brengen.

 

De 5 Moments of Need methodologie

Klassikale training is bij veel zorginstellingen nog steeds de meest gekozen leervorm, maar: training alleen is niet meer genoeg! Kennis en informatie dienen overal en altijd binnen handbereik te zijn. Veel opleidingsafdelingen en Academies bewegen dan ook naar een 70:20:10 oplossing waarmee zij zowel het formele leren (klassikaal en e-learning) als het informele leren (op de werkplek) hoog op de agenda hebben staan.

Bij de ontwikkeling van innovatieve werkplekleeroplossingen gaat het met name om de keuze van de juiste ontwikkelmethodiek. De 5 Moments of Need™ aanpak gaat uit van vijf momenten van behoeften waar zorgmedewerkers mee geconfronteerd worden in hun leer- en performance levenscyclus. Deze vijf momenten zijn:

Nieuw: Bij nieuwe kennis of vaardigheden; wanneer je iets voor de eerste keer leert
Meer: Bij behoefte aan specialisatie; wanneer je meer wilt leren
Toepassen: Als je het in de praktijk even niet meer weet; toepassen
Oplossen: Wanneer er iets mis gaat
Veranderen: Wanneer er zaken veranderen en routines afgeleerd moeten worden

Het leren, ontwikkelen en opleiden wordt binnen deze aanpak gekoppeld aan de performance van de medewerkers, waardoor het rendement van leren direct meetbaar wordt.

Overzicht van ziekenhuizen met oog voor de 5 Moments of Need Methodologie

Op dit moment zijn L&D-ers van de volgende ziekenhuizen opgeleid in de 5 Moments of Need methodologie:

   
Albert Schweitzer Ziekenhuis Haaglanden Medisch Centrum
Alrijne Zorggroep Isala Klinieken
Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI) LUMC Leiden
Diakonessenhuis Maasstad Ziekenhuis
Dijklander Ziekenhuis Meander Medisch Centrum
Deventer Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente
Erasmus MC Prinses Maxima Centrum
Elkerliek Ziekenhuis St. Antonius Ziekenhuis
Gelre Ziekenhuizen OLVG
Groene Hart Ziekenhuis VieCuri
Haga Ziekenhuis Zuyderland

Werkplekleren voor de zorg

Learning & Development professionals in de Zorg worden in hun dagelijkse praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om het leren te innoveren door een belangrijk deel van het leren te verplaatsen van het traditionele klassikale model naar het leren op de werkplek.
Termen als 70:20:10, werkplekleren en Performance Support worden binnen de L&D-afdelingen van Nederlandse zorginstellingen steeds vaker gebruikt. Een grote uitdaging voor L&D-professionals zit ‘m in het “verkopen” van de juiste methodologie in de huizen om daadwerkelijk op een succesvolle wijze werkplekleeroplossingen te ontwikkelen en implementeren.

Maar daarnaast, is het ontwikkelen van goede gededen 5 Moments of Need (performance support) content een tijdrovende klus en er zijn legio onderwerpen die aangepakt moeten worden. Tijd dus om de handen in één te slaan.

Aanbod

Net als het alles in het leven, verandert de wereld van Learning & Development snel. Leren verplaatst van traditioneel en formeel naar leren op de werkplek, wat aansluit bij een dynamische, digitale werkomgeving.
Een werkplekleeroplossing en strategie resulteren in een complete architectuur van blended learning, kennisbeheer en -delen, informeel leren, coachen en daadwerkelijk leren op de werkplek. Met goede ondersteuning van Performance Support.

Het aanbod van werkplekleren voor de Zorg is een langdurige samenwerking op terrein van uitwisseling van kennis en oplossingen die op basis van de 5 Moments of Need methodologie zijn ontwikkeld, samenwerking op scholing in de 5 Moments of Need, deelname measurement project met initiatiefnemer Alrijne Zorggroep, samenwerking op scholing in gebruik van verschillende technologieen en het ezamelijk bijwonen en organiseren van events over werkplekleren en innovatie in leren.

Content aanbod op basis van de 5 Moments of Need

Op dit moment zijn de volgende onderwerpen ontwikkeld op basis van de 5 Moments of Need Methodologie:

Verpleegkundig rekenen
Infuuspompen
Isolatie
Studentbegeleiding
Vrijheidsbeperkende interventies

Covid-19

Brachytherapie
Cytostatica
Gevaarlijke stoffen

Senior (op de CSA)
Accountbeheer (van It’s learning)
Didactiek (ontwikkelen toetsen testvision)
Bevolkingsonderzoek

EPA’s
Acute Zorg
KNO
Moeder & Kind

Leer ecosysteem

Er is een interessant technologie landschap aan het ontstaan rondom de 5 Moments of Need methodologie met onder andere de volgende producten:

AskDelphi Performance Support
Drillster Adaptief leren
HiHaHo Video technologie
Defacto
NetDimensions
Profportaal Zorg
PulseWeb (& LearnLinq)
Doczero
en vele anderen

Uiteraard kunnen hier indien gewenst andere technologieën aan toegevoegd worden.

Tarieven

Geintereseerd? Meedoen is GRATIS! Als zorginstellingen tekenen we een samenwerkingsovereenkomst voor het uitruilen van, op de 5 Moments of Need gebaseerde, leercontent. Dit is dus performance support, die in 2 klikken en 10 seconden bruikbaar is op de werkvloer, microlearnings, korte interactieve video’s, toetsbanken, checklist, QRC en alle andere vormen van innovatief leren waar je maar aan kunt denken.

Ook geintereseerd in samenoptrekken rond het leer ecosysteem voor de zorg?
Gezamenlijk inkoop op basis van een standaard-prijs op basis van een grote user-populatie moet leiden tot reductie op licentiekosten van 35- 50%.


Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@5momentsofneed.eu of vul ons contactformulier in.

 

The 5 Moments of Need™ Academy Europe maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren. Algemene voorwaarden Privacy statement Accepteer cookies